Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Αξίζει τον κόπο να μπει σε αυτήν τη διαδικασία από πολύ μικρό; Πότε το παιδί πιέζεται υπερβολικά;

 

Έρχεται ο Σεπτέμβριος και μαζί και τα γνωστά διλήμματα των γονέων, που και πάλι πρέπει να πάρουν ένα σωρό αποφάσεις. Ανάμεσα σε όλες τις άλλες είναι και το θέμα της ξένης γλώσσας. Όλοι θέλουμε να δώσουμε στο παιδί μας τα εφόδια εκείνα που θα το βοηθήσουν να «πετύχει» στη ζωή του. Μπορεί η “επιτυχία” να ερμηνεύεται διαφορετικά από τον κάθε γονιό, ανάλογα με την κοσμοθεωρία του, φαίνεται όμως ότι για όλους μία παράμετρος που θεωρείται ότι οδηγεί σε αυτήν είναι η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το πότε.

Οι νευρ0βιολόγοι υποστηρίζουν ότι μέχρι τα 11 χρόνια ο εγκέφαλός έχει πιο αυξημένες δυνατότητες στην εκμάθηση της γλώσσας.


H αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δίλημμα αυτό τίθεται όταν τα περισσότερα παιδάκια ξεκινάνε τον παιδικό σταθμό, δηλαδή γύρω στα 3 τους χρόνια. Mία αρκετά καλή ηλικία, σύμφωνα με τους νευροβιολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέχρι τα 11 μας χρόνια ο εγκέφαλος έχει σημαντικά πιο αυξημένες δυνατότητες στην εκμάθηση της γλώσσας σε σχέση με αργότερα, όταν χάνει την ευελιξία του. Tα ερευνητικά αυτά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν κάτι που πολλοί από εμάς ξέρουμε εμπειρικά: ξεκινήσαμε αγγλικά στα γυμνασιακά μας χρόνια και κοπιάσαμε στα θρανία κάποιου φροντιστηρίου, για να τα μάθουμε μέσα από δυσνόητους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες και με μία τάση να ξεχνάμε εύκολα όλα όσο διδαχθήκαμε. Θεωρητικά λοιπόν τα παιδιά που ξεκινάνε νωρίς έχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθουν καλά μία ξένη γλώσσα, βάζοντας τα θεμέλια τόσο κοντά στην αρχή της ζωής τους. Tο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας τα παιδιά φαίνεται πως διατηρείται έως τα 11-12 χρόνια.


Είναι αρκετά συνηθισμένο, όσο τα παιδιά είναι στο στάδιο της προσχολικής αγωγής, να συνδυάζονται το παιχνίδι και η διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Έτσι και αλλιώς, σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει άλλος τρόπος. H γλώσσα εισάγεται βιωματικά μέσα από τα τραγουδάκια, το παιχνίδι και την επικοινωνία για όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα της ζωής του παιδικού σταθμού. Tα παιδιά, μετά από κάποια πιθανή αρχική διαμαρτυρία, προσαρμόζονται αρκετά καλά, κάνοντας χρήση των αυξημένων δυνατοτήτων τους και αφομοιώνοντας με φυσικότητα τα καινούργια αυτά ερεθίσματα. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Tα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα γλωσσικά ακούσματα και έχει σημασία ο διδάσκων να έχει πολύ καλή προφορά (κατά προτίμηση να μιλάει τη μητρική του γλώσσα). Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες διαπιστώσεις της νευροβιολογίας για την πλαστικότητα του παιδικού εγκεφάλου, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν, από ψυχολογική και πρακτική άποψη, έχει πράγματι σημασία η εκμάθηση της ξένης γλώσσας από τόσο μικρή ηλικία. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που δυσκολεύονται στην προσπάθεια να εκφραστούν αποτελεσματικά σε μια περίοδο που μαθαίνουν και τη μητρική τους γλώσσα. Δεν είναι επίσης βέβαιο αν η εκμάθηση μέσω του παιχνιδιού τα βοηθά ουσιαστικά, όταν αρκετά αργότερα θα κληθούν να μάθουν τη γραμματική και το συντακτικό της ξένης γλώσσας.


Tι γίνεται όμως όταν αρχίσουν τα δύσκολα; H προσαρμογή στο δημοτικό, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της πρώτης τάξης, είναι για τα παιδιά εξαιρετικά απαιτητική. Tα μαθήματα δεν γίνονται πια μέσω παιχνιδιού, γίνονται κανονικά μαθήματα. Tο παιδί καλείται να μάθει να γράφει και να διαβάζει την ελληνική αλφάβητο. Ενώ θεωρητικά το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μην υπάρχει πολλή δουλειά εκτός σχολείου, στην πράξη τα περισσότερα παιδιά (ανάλογα με το σχολείο και τον εκπαιδευτικό) έχουν αρκετά μεγάλο για την ηλικία τους φόρτο εργασίας για το σπίτι. Kαι το παιχνίδι; «Aς το θυσιάσουμε», σκεφτόμαστε πολλοί, «έχει τελικά σημασία αν είναι να μάθει κάτι παραπάνω που θα του φανεί τόσο χρήσιμο στο μέλλον; Μπορεί τώρα να διαμαρτύρεται, αλλά κάποια μέρα θα καταλάβει…» Αυτά τα λέμε γιατί εμείς οι μεγάλοι συχνά δεν συνειδητοποιούμε τη σημασία του παιχνιδιού για το παιδί. Αντιλαμβανόμαστε αορίστως ότι είναι κάτι που τα ευχαριστεί και τα εκτονώνει, και έτσι το ανεχόμαστε, αλλά δεν το «τιμάμε» πάντα με τη σημασία που του πρέπει και το χρόνο που του αναλογεί. Αυτό γιατί έχουμε ξεχάσει πως ό,τι ξέρουμε το πρωτομάθαμε μέσα από το παιχνίδι. Πώς συμβαίνει αυτό; Ας υποθέσουμε ότι μία συγκεκριμένη μέρα ένα παιδί έχει τις εξής προσλαμβάνουσες παραστάσεις: Βλέπει τη νηπιαγωγό να του μαθαίνει ένα τραγουδάκι, αργότερα έναν εργάτη να χειρίζεται ένα κομπρεσέρ, τη μαμά του να γράφει στον υπολογιστή, τον μπαμπά να ξυρίζεται. Όταν έρθει η ώρα να παίξει, εκείνο αναπλάθει αυτές τις σκηνές, μιμούμενο στοιχεία από όλους αυτούς τους ανθρώπους, προσαρμόζοντάς τα όμως σε μια κατανοητή γι’ αυτό γλώσσα και συνδυάζοντάς τα με άλλες εικόνες από τη φαντασία του. Παίζει λοιπόν με τους ρόλους, αναζητώντας έτσι τη δική του ταυτότητα και τη δική του θέση μέσα στον κόσμο. Παράλληλα, οτιδήποτε του φέρνει σύγχυση, στεναχώρια, άγχος βγαίνει και αυτό μέσα στο παιχνίδι. Προσποιούμενο, παραδείγματος χάρη, ότι είναι σούπερ ήρωας, αντιμετωπίζει όλους τους «κακούς», μαλώνει την κούκλα του με τα ίδια λόγια που το μάλωσε νωρίτερα η μαμά του. Tο παιδί λοιπόν μέσα από το παιχνίδι αποφορτίζεται, μαθαίνει, ηρεμεί, διαμορφώνει ταυτότητα. Εάν υπερφορτώνουμε τη μέρα του με πληροφορίες και μαθήματα, αναιρούμε χωρίς να το ξέρουμε το σκοπό μας. Ένα παιδί χωρίς ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι αδυνατεί να αφομοιώσει σε βάθος ό,τι διδάσκεται. ακόμα και αυτός ο εύπλαστος νεαρός εγκέφαλος αντιστέκεται κάποια στιγμή στην πίεση, αρνούμενος να κάνει κτήμα του όλα όσα θα μπορούσε. αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή άγχους, ευερεθιστότητας, αφηρημάδας, έντονης ανυπακοής, δυσκολίας στη μάθηση κ.ά.

Ένα παιδί χωρίς ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι αδυνατεί να αφομοιώσει σε βάθος ό,τι διδάσκεται.


Εάν το παιδί δεν έχει εισαχθεί μέχρι την Πρώτη Δημοτικού σε μία ξένη γλώσσα, καλό είναι να περιμένουμε μέχρι την τρίτη ή την τετάρτη τάξη, όταν πια θα χειρίζεται την ελληνική αλφάβητο με ευχέρεια. Tο σκεπτικό είναι να εξασφαλίσουμε ότι το παιδί, κατά την ίδια χρονική περίοδο, δεν βιώνει πίεση σε παραπάνω από ένα «μέτωπο». Εάν όμως η συνέχιση της αγγλικής γλώσσας γίνεται με έναν τρόπο που δεν συνιστά για το συγκεκριμένο παιδί πίεση, τότε δεν αποτελεί και πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανόνας για το πόσες είναι οι επιθυμητές ώρες διδασκαλίας στην ξένη γλώσσα. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας που δείχνει να αντιμετωπίζει το κάθε παιδί, σύμφωνα με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του και τους ρυθμούς του. O δικός μας ρόλος είναι να το παρακολουθούμε και να έχουμε στενή επικοινωνία μαζί του, ώστε να δούμε πώς πηγαίνει η προσαρμογή του στο δημοτικό, φτιάχνοντας το πρόγραμμά του ανάλογα με τις ανάγκες του και εξασφαλίζοντας πάντα τον ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται πολύ στην προσαρμογή τους και ίσως για αυτά η καλύτερη λύση είναι να τα αφήσουμε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του σχολείου χωρίς επιπλέον ώρες συμπληρωματικών απαιτήσεων.


Πράγματι, σύμφωνα με πολλές έρευνες, η παιδική ηλικία αποτελεί ευκαιρία για το ξεκίνημα της εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να μιλάνε αρκετά καλά, χωρίς να κοπιάσουν ιδιαίτερα γι’ αυτό. H επαφή με μία ξένη γλώσσα δεν αποτελεί μονάχα επένδυση για το επαγγελματικό μέλλον. Eίναι και ένα παράθυρο σε έναν άλλον πολιτισμό, εισάγοντάς μας στην ιδέα ότι η πραγματικότητα είναι πολυσύνθετη. Mε αυτή την έννοια, ανοίγει τους ορίζοντες του παιδιού, επιτρέποντας στη σκέψη του να γίνει πιο ευέλικτη. H ευκαιρία όμως αυτή είναι αποδοτική μόνο όταν μπορεί να συνδυαστεί με το καθημερινό παιχνίδι, και όχι εις βάρος αυτού. Eάν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία ξένη γλώσσα και στο παιχνίδι, τότε το δεύτερο είναι πολύ πιο σημαντικό. Ένα παιδί χαρούμενο και ισορροπημένο μπορεί να μάθει μία ακόμη γλώσσα και λίγο αργότερα, και ας μην είναι τέλος πάντων τέλεια η προφορά του. Eκείνο που δεν αναπληρώνεται είναι το παιχνίδι και οι δυνατότητες που αυτό προσφέρει.

Πηγή: vita.gr

 

Loading

Follow and like us ?
error
fb-share-icon